Információk

Abu Dhabi

2015. nov. 30.

Abu-Dhabi az Egyesült Arab Emirátusok, valamint az azonos nevű emirátus fővárosa, az ország legnagyobb, egyúttal Dubai után második legnépesebb városa. Az Emirátusok a Perzsa-öböl keleti oldalán az Arab-félszigeten fekszik. A hét Emirátus: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Fujeirah, Ajman, Ras Al Khaiman, Umm Al Quywaym. Abu Dhabi az ország középső, északi részén terül el, szigetre épült, a szárazfölddel földhíd és több mesterséges híd köti össze.

A várost a Yas törzs alapította 1761-ben – számos földrajzi név őrzi az ősök nevét, pl. Yas sziget a városban, Yas Forma 1-es pálya, Sir Bani Yas sziget. Abu-Dhabi történelmét a 19. század folyamán a szomszédos törzsekkel folytatott hadakozás jellemezte, s az állandósuló viszályok következményeként a város számottevően nem is fejlődött, a 20. század elején mindössze 6000 lakosa volt. A brit befolyás növekedésével indult meg a kereskedelem, központtá nőtte ki magát, a helyi gyöngyhalászat is jelentős volt.

1958-ben felfedezték a közelben rejlő hatalmas kőolajmezőket, amelyeknek 1962-ben megindult kitermelése rendkívül gazdaggá tette az emírséget, és magát a várost is. A kezdeti időkben az életszínvonal még csak lassú ütemben emelkedett, az 1966-ban trónra került Zayed uralkodása alatt azonban megindult Abu-Dhabi rohamléptékű felvirágzása. A kőolaj-kitermelésből befolyó jövedelemnek köszönhetően az 1966-ban még csak 20 ezres lakosú városkából a 20. század utolsó negyedében kiépült a ma ismert, korszerű infrastruktúrájú Abu-Dhabi, a térség egyik ipari-gazdasági központja, saját nemzetközi repülőtérrel.

1971-ig a britek kivonták csapataikat a térségből, és Abu-Dhabi 1971 decemberében az immár független Egyesült Arab Emírségek fővárosa lett.    

Kövess minket a Facebookon!

Pin It on Pinterest

Share This